Blog Layout

Åpenhetsloven og Styreplan

Simon Wengstrøm • jun. 30, 2022

Hva er åpenhetsloven?


Lov om virksomheters åpenhet og arbeid med grunnleggende menneskerettigheter og arbeidsforhold - åpenhetsloven - gjelder større virksomheter, og har to formål:


  • Fremme virksomheters respekt for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i forbindelse med produksjon av varer og levering av tjenester
  • Sikre allmennheten tilgang til informasjon om hvordan virksomheter håndterer negative konsekvenser for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforholdHvilke konsekvenser får åpenhetsloven for min virksomhet?


Dersom vi legger til grunn at virksomheten opererer i tråd med FNs Menneskerettighetskonvensjon, betyr denne loven i praksis følgende:


  1. Virksomheten plikter å ta løpende vurderinger, og iverksette tiltak, rundt HMS og lønnsnivå både innad i eget konsern, og hos sine leverandører, og dokumentere disse
  2. "Hvem som helst" har rett til å få utlevert informasjon om virksomhetens vurderinger og tiltak, enten ved generelle henvendelser eller knyttet til spesifikke produkter/tjenester virksomheten levererHvordan kan Styreplan gjøre dette arbeidet enklere?


Ved å etterleve punkt 1 over, blir det enkelt for virksomheten å besvare henvendelser på punkt 2. Virksomheten kan bruke Styreplan til å opprette og opprettholde et godt rammeverk for løpende vurderinger og tiltak, og dermed også oppfylle dokumentasjonskravet.


Det finnes flere måter å gjøre dette på i Styreplan, og her står virksomheten fritt til å vurdere eget behov og foretrukket metode:


  • Opprette en egen gruppe i Styreplan for arbeid med åpenhetsloven
  • Opprette tema "Åpenhetsloven" i en eksisterende gruppe
  • Opprette mappe(r) i virksomhetens Styreplan-bibliotek


Uansett hvilken metode din virksomhet velger, kan du lage Oppgaver for dine brukere. Dette lar virksomheten dokumentere sine tiltak, og enkelt følge opp disse i praksis.


Vi vil gjerne vise deg hvordan Styreplan kan bidra til at din virksomhet etterlever åpenhetsloven på best mulig vis.


Få en demonstrasjon
Av Simon Wengstrøm 23 Sep, 2022
Du kan nå bruke svensk BankID i Styreplan - til både innlogging og dokumentsignering!
Av Simon Wengstrøm 31 Aug, 2022
I løpet av høsten 2022 vil det ikke lenger være mulig å aktivere BankID på Mobil. Funksjonen blir erstattet av BankID-appen, som har samme funksjonalitet som kodebrikken. Dette betyr at du også kan signere dokumenter med appen. Merk at det ikke skjer noen endringer med kodebrikken.
Av Simon Wengstrøm 10 Jun, 2022
Vi er Norges eneste Miljøfyrtårn-sertifiserte leverandør av styreportal!
Flere artikler
Share by: